Власники автономного опалення зможуть економити ще більше Радіо ТРЕК

Власники автономного опалення зможуть економити ще більше Радіо ТРЕК

У нас вже назбиралося чимало власних коштів, і ми обрали ті заходи, які нам були просто-таки необхідні. Як я вже казала – це, в першу чергу, встановлення індивідуального теплопункту. Однак у нас залишається ще одна проблема, яку варто вирішити, – це утеплення даху. Адже свого часу забудовник вирішив змінити свої попередні плани щодо встановлення дахової котельної та замість горища побудував іще квартири. І тепер мешканці тих квартир на останньому поверсі, https://www.metalline.com.br/kalkuljator-procentiv-onlajn-rozrahunok-sankcij/ які прилягають до даху, мерзнуть узимку. В 2016 році, коли за законодавством кожен будинок мав визначитися, хто саме ним управляє, я зрозуміла, що доведеться створювати ОСББ в нашому будинку. Справа в тому, що я виросла в приватному будинку, а там немає такого, що ти від когось очікуєш, що замість тебе хтось буде все робити.

Популярне сьогодні

  • Без компенсації заходи окупилися би десь за 2,5 роки.
  • Але банк розглядав нашу заявку, в Україні закінчилися «теплі кредити».
  • Наскільки я знаю, поки що ніхто не ризикнув нею скористатися.
  • Якщо в складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% — залежно від кількості квартир-субсидіантів.

Як наслідок – мешканці фактично змушені відчиняти вікна у квартирах, втрачаючи тепло”, – розповідає Олексій Корчміт, голова Української асоціації енергосервісних компаній. Видихаючи напругу після опалювального сезону, все більше запоріжців розуміє, що свої старі будинки, що продуваються всіма взяти мікрозайм вітрами, потрібно утеплювати. Щонайменше, слід навести порядок з подачею та обліком тепла. А це – встановлення індивідуального теплового пункту [ІТП]. Наступного року клієнт може, проаналізувавши власні фінансові можливості, взяти за тією ж програмою ще один теплий кредит і купити за рахунок позикових коштів металопластикові вікна та двері.

Штучний інтелект зробив прогноз на реванш Усик – Ф’юрі: Українець має шанси (ФОТО)

І коли ми зверталися разом з іншими ОСББ щодо продовження програми – був уже жовтень. А закрити акти виконаних робіт потрібно було в листопаді, щоб отримати компенсацію. І тому знову довелося відкласти цю ідею на пізніше. «Теплі кредити» можуть отримати фізичні особи, а також об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Теплоізоляційні матеріали, сонячні колектори, економні лампи, лічильники тепла і води, металопластикові вікна та двері, котли – це не повний перелік того, що можна придбати за «теплі кредити». Допустимий список налічує більш ніж 20 одиниць товарів. Це цільова програма, спрямована на розвиток енергоефективності в будинках громадян України.

Як отримати “теплий кредит” в Україні? Особливості та підводні камені

  • Відповідальність за погашення кредиту несе виключно ОСББ.
  • Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області.

З жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена Урядова програма «теплих кредитів». За словами Сергія Савчука, досвід запровадження механізмів співфінансування заходів з енергоефективності в житловому секторі є поширеним в багатьох європейських країнах. Як наслідок – є потенціал для відмови від субсидій та проживання в комфортних умовах і покращання технічного стану житлового фонду. Натомість це розтягнулося майже на 4 місяці, впродовж яких я постійно доносив якісь довідки. Здається, що 25% – це дуже багато, 125% за п’ять років.

Критерії отримання кредиту

Бо насправді кожен етап взяття кредиту непростий”, – ділиться досвідом голова ОСББ у Львові Тарас Семущак. «Приватбанк» та «Укрексімбанк» приєдналися до цієї програми нещодавно, тому і кількість виданих ними кредитів менша. Перед тим, як брати кредит, варто визначитися з банком, промоніторивши вимоги кредитування й умови кредитування всіх чотирьох банків. Укргазбанк поступається за платежами, але має відділення у багатьох районних центрах.Водночас Укргазбанк суттєво обмежує перелік постачальників обладнання – вони повинні відкрити рахунок у цьому банку. У бюджеті на 2021 рік на теплі кредити передбачено 150 млн грн.

Що таке “теплі” кредити

Для фізичних осіб передбачено максимальний розмір кредиту – 50 тисяч гривень в усіх банках. Для ОСББ/ЖБК – 100% вартості проекту, але не більше ніж 42 тисячі гривень на квартиру в Ощадбанку. Для того щоб співвласники багатоповерхівки змогли взяти участь в програмі, попередньо має бути проведено голосування. Якщо «за» проголосує не менше 2/3 власників квартир, то ОСББ зможе взяти участь і взяти кредит.

чи вигідно брати теплий кредит

Відео

Пропонуємо спокійно розібратися, якою є ситуація з правової точки зору, і що в ній правлінню ОСББ треба робити, а що – не слід. Сім’я теплозберігаючі вікна встановила ще у червні. Пані Лідія каже, що вони уже чотири місяці сплачують по 800 грн. Матеріали з позначкою , розміщені під рубриками «На правах реклами», «Новини від компаній», «Офіційні повідомлення», «PR» публікуються на платній основі. У кожному номері “Сімейної газети” знайдете гороскопи, прогнози, анекдоти, телепрограму, дитячу сторінку та інші корисні поради. Онлайн заявка на кредит готівкою без державної компенсації. Отримати позику можна в Ощадбанку, Укргазбанку й Укрексімбанку.

  • Керівнику ОСББ при підписанні кредитного договору треба уважно вивчити умови перегляду відсоткової ставки за кредитом.
  • Якщо є аномальне споживання, у відділі енергозбереження міста відразу це помітять і з’ясовуватимуть причину.
  • Комісія ПриватБанку становить 2.9% від загальної суми кредиту за місяць.

“Теплі кредити” для ОСББ. Переваги і ризики

чи вигідно брати теплий кредит

Про енергоефективність в Україні заговорили у 2004 році, коли стало зрозуміло, що енергоресурси — не копійчана справа, як вважалося з радянських часів. Тоді нині покійний Анатолій Копець заснував асоціацію енергоефективних міст України. Він і почав пояснювати міським головам, що економне споживання — це вигідно. В середині 2000-х місто почало впроваджувати енергетичний менеджмент та стимулювати заощадження енергії мешканцями.

Путін назвав «головну основу» для переговорів з Україною

Проте вигідніше брати так звані “теплі” кредити мешканцям ОСББ/ЖБК. Хоча, на думку експертів, нині, як ніколи,   у попиті мають бути насамперед енергоефективні будинки, а не їхнє місце розташування.

  • Навіть якщо частину кредиту в розмірі 40% компенсує  Держава, то все одно буде переплата 85%.
  • Про це повідомляє Держенергоефективності на своїй фейсбук-сторінці.
  • Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua.

– Отже, якщо в будинку діє ОСББ чи ЖБК, то відповідальність лежить на них”. На практиці, пояснює фахівець, якщо будинок підключений за залежною схемою, то під час аварії у тепловій мережі система опалення будинку зупиняється та заповітрюється. Щоб відновити її роботу після ліквідації аварії, потрібно чимало часу.

Теплі кредити уже доступні в Приватбанку

Сплатити за нього всю суму відразу співвласники не зможуть. Програма «Теплий дім» націлена на власників приватних будинків, членів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельних кооперативів (ЖБК). При цьому, чим більше учасників в позику, тим більшу суму поверне держава. Однак зі слів тих, хто цим уже скористався, цілком реально. «Головне – уміти спілкуватися з людьми та, що особливо важливо, не лінуватися. Бо насправді кожен етап взяття кредиту непростий», – ділиться досвідом голова ОСББ у Львові Тарас Семущак.

  • Цікавою може бути інформація про рейтинги банків при наданні «теплих кредитів» ОСББ.
  • Вони з’явилися і на стадіонах, для освітлення території у нічний час.
  • Зовсім нещодавно саме визначення – енергоефективність було якось диковинкою для більшості українцців.

“На все це можна брати кредити в банку, частину яких буде оплачувати місто. У 2016 році наші ОСББ взяли 18 позик, і міський бюджет компенсував людям загалом тис грн”, — розповідає Солтис. Тут намагаються пояснити, чому краще платити не ЖЕКам, а собі на рахунок. Наголошують, що лише будинки з ОСББ або житлово-будівельні кооперативи мають право стати учасниками муніципальної програми “Теплий дім”, коли 40% від кредиту на утеплення гасить держава, а 30% — місто. І якщо аварії відбуваються часто, й люди постійно скаржаться, що надовго залишаються без тепла, то краще мати незалежну систему, хоча вона й дорожча”, – каже співрозмовник.

“Насамперед варто самому розібратися в тому, що ж це таке “теплі” кредити та оцінити всі можливі ризики і переваги, – говорить пан Тарас. – Особисто я навіть відвідував безкоштовні тренінги при міській раді. Далі треба знайти та укласти договір з надійною фірмою, яка підготує проект утеплення, кошторис, а після отримання кредиту – утеплить будинок. До речі, саме фірма й визначає загальну суму утеплення, адже ціна матеріалів та робіт є різною.

Також треба знайти все потрібне обладнання, яке відповідає ДСТУ. Багато супутніх матеріалів, як, скажімо, муфта, взагалі не прописані, тож держава не відшкодовує їхню вартість. Як утеплити багатоповерховий будинок і при цьому ще й заощадити кошти та вийти на мінімальну оплату комунальних платежів – не з чужих слів знає голова львівського ОСББ “Вишиванка” Тарас Семущак. Мешканці цього ОСББ уже двічі скористалися державною програмою “теплі” кредити. Спочатку взяли “теплий” кредит на зовнішнє утеплення стін п’ятиповерхового будинку та заміну вікон у кумо мікрокредит місцях загального користування. А згодом в такий спосіб встановили індивідуальний тепловий пункт з погодно залежним регулюванням.

Яка, до того ж, суттєво зростає під час опалювального сезону. В деяких багатоповерхівках сьогодні доходить до двох-трьох, а то й більше тисяч гривень. Це часто непідйомні суми для українців, навіть https://www.independentcareservices.com.au/raiffeisen-bank-aval-kredit-vhod-v-lichnyj-kabinet/ із середньою зарплатою.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

[contact-form-7 id="3015" title="Sliding Form New"]
Close
[contact-form-7 id="3015" title="Sliding Form New"]